Vad har våra vägar med dricksvattnet att göra? Vi får ju sötvatten från sjöar och regnvatten. Dessutom är det ju så att vi har system för hantering av dagvatten som leder en del av vattenmassorna till reningsverk. Det är inte bara människor utan reflexer som är i fara vid vägar. Under vägen finns ofta vattnet som vi sedan ska dricka.
Enligt Trafikverket så ligger våra vägar till största del vid sjöar såväl som vattendrag. Det är också vanligt att vägarna läggs vid rullstensåsar. Så har det sett ut sedan vi väl började röra på oss till fots och med hjälp av djur. Åsarna som består av sand och sten samlar också vatten som vi sedan dricker.
När vi tog oss fram på vägarna med hästar så ledde det inte till förgiftning av vattnet. Men bilar släpper ju ut ämnen som är rent ut sagt livsfarliga för oss människor. Dessa ämnen sipprar ner i åsarna till vattnet. På samma sätt så kan djuren som finns i bäckar och vattendrag omkring vägen förgiftas och det är klart att det blir ett problem och är ett problem redan nu.
I takt med att fler kör elektriska bilar så sker det en viss förändring men vi måste komma ihåg att det ändå släpps ut gifter i naturen. Bilarna byggs ju av ämnen som skavs av och hamnar i naturen. Dessutom är tillverkningen av batterier inte problemfri vad gäller naturförstöring.